Čištění sprchových závěsů

Závěsy ve sprše jsou učitě hezkým estetickým a funkčním doplňkem našich koupelen. Jsou však také dennodenně vystavovány působení vlhkosti a různých kosmetických prostředků. Vzniká tak dokonalé prostředí pro množení patogenních bakterií. Mnoho domácností mívá také tvrdou a železitou vodu, která způsobuje usazování žlutého vodního kamene. Pro zachování čistého a bezpečného sprchového koutu si vystačíme s běžnými prostředky. 

Textilní závěsy pereme podle potřeby, z hygienických důvodů doporučujeme závěsy prát každé 3 měsíce.

ČIŠTĚNÍ ZÁVĚSŮ PEVA

Materiál PEVA patří k velmi odolným. Pro svou chemickou odolnost, houževnatost a zdravotní nezávadnost je používána také k výrobě sportovních potřeb a ve zdravotnictví. Při běžném používání stačí závěs občas otřít houbičkou, namočenou v saponátu. Kdyby se přesto na závěsu začal projevovat vodní kámen, ponořte celý závěs na pár hodin do octové vody popřípadě vody s kyselinou citronovou.

PRANÍ TEXTILNÍCH ZÁVĚSŮ

Výhodou textilních závěsů je možnost jejich vyprání. Závěsy pereme při teplotě do 40 °C. U zašlých závěsů je možno před praním přidat do horké vody kyselinu citronouvou anebo ocet, lze přidat i kuchyňskou sůl a závěs na pár hodin do roztoku ponořit. Po vyprání závěs nežehlíme ale vyvěsíme na větraném místě a necháme uschnout.

ZAŽLOUKLÉ SKVRNY - VODNÍ KÁMEN A ŽELEZO

Velké množství železa a vápníku ve vodě způsobuje zažlouknutí materiálu. Vedle výše jmenovaných postupů s octovou vodou, citronovou kyselinou a solí lze se pokusit o záchranu ponořením závěsu do moderních bělidel - zde se řiďte doporučeními výrobce bělidla.

BAREVNÉ ZÁVĚSY

Většina nabízených závěsů hýří barevností. Pozor tedy na čištění závěsů pomocí bělidel, která se na takové závěsy nehodí. Lze ale s opatrností použít ocet anebo kyselinu citronovou.